vineri, 14 august 2015

LAZAR CERESCU

CERESCU, Lazăr** (Numele iniţial este Merce, înfiat Cureş): Profesor de matematică, autor de aforisme și romane. S-a născut la 14 august 1940 în Ghigişeni, judeţul Bihor. Şcoala primară şi gimnaziul în Ştei. Studii secundare la Liceul “Samuil Vulcan” din Beiuş , întrerupte  în 1954 când trece la Şcoala profesională de mecanici agricoli Salonta, pe care o termină în 1957. Termină studiile secundare în 1961 în oraşul Ştei ( pe atunci oraş Dr. Petru Groza). Studii superioare la Facultatea de Matematică din Timişoara ( 1965 ). Director al Caminului Cultural din Carpinet (1961-1962). Profesor de matematică în localitatea natală (1965-2000). Preocupări literare. Debuteaza la 25 martie 1971 in "Tribuna" cu un fragment din romanul "Neamurile" (Umbra lui Leibniz) - apreciat de D. R. Popescu şi Dan Rebreanu, intr-un numar festiv pentru debutanti cu prilejul implinirii unui secol de la debutul scriitorului Ioan Slavici. Au urmat colaborări la revistele "Orizont", "Familia", "Steaua" şi "Arca", dar şi cu ziarele judeţene, printre care "Crişana", "Crişana plus" şi "Realitatea bihoreană". Debutul editorial s-a produs în 1994, cu "Dicţionar de sentimente" - aforisme, urmat de alte câteva asemenea volume: "Far în portul iubirii", "Constelaţii", "Călătorii în cuvânt", "Lumi paralele" şi "Cuibul cu înţelepciune". În plus, a publicat ciclul "Neamurile", cuprinzând cinci romane. În 2002, Lazăr Cerescu a primit diploma de excelenţă din partea Primăriei oraşului Ştei, pentru ca, în anul următor, să fie numit cetăţean de onoare al aceleaşi urbe.         Membru al Academiei de Stiinte, Literatura si Arte din Oradea. În prezent, Lazăr Cerescu este scriitor profesionist, membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Arad, începând din 2003.
Aprecieri:
"Proza lui Lazar Cerescu, vibranta, de un autentic realism ardelenesc, aduce poezia locurilor natale, natura si fantasmul ei, ambitionand sa devina si o fresca sociala a anilor 1944-1960. Romanul sau "Neamurile", inspirat din biografia unui copil de tarani, trecut prin diverse medii, supus la diverse influente, ajuns, in final, un intelectual, onest". (Ion Arieseanu)
"Aforismele lui Lazar Cerescu sunt, in buna parte, cugetari si observatii, ca la toata lumea. Dar cele mai multe - si poate si cele mai reusite - sunt, de fapt, imagini. Lazar Cerescu isi scrie aforismele pe principiul poemului intr-un vers, pe principiul contragerii supreme intr-o imagine. Aforismele sunt poezia lui". (Al. Cistelecan)
Aforisme:
"Concert. Cade ploaia pe claviatura ierbii".
"Constelatii. Caravane de camile in desertul cerului".
"Cantecul pasarilor. Samanta in tarana zorilor".
"Dezghet. Din fulger, picura trasnetul".
"Florile. Zambetul prelungit al pamantului".
"Alfabetul cunoasterii incepe cu silaba om".
Volume: - Far în portul iubirii (1998); - Consultaţii (1999); - Călătorii în cuvânt  (2000); - Lumi paralele  (2000); Dictionar de sentimente, Constelatii, Calatorii in cuvant, Aforisme Lirice, Cuibul cu intelepciune. Este autorul romanelor:  - Neamurile: (I – Neamurile, II – Patimă şi iubire - 1999, III, Nunta - 2000, IV - Muntele, V - Dansul mirilor.)
Referiri: - Mărgineanu, Ion. Oameni din Munţii Apuseni… p. 256; -Vasilescu, Stelian. Oameni din Bihor…  p. 243, http://draganesti.ro/. 
(I.I., S.S.)